Praktijkverhalen

Uitspraak van een cliënt
'Nu ik beter in mijn vel zit en gemakkelijker met mijn omgeving omga, verdwijnen oude, langslepende problemen en ik heb meer aandacht voor mijn leven, hier en nu. Ik voel me vrijer'.

Vraag aan een cliënt
Wat heb je nou concreet, aan Gestalttherapie gehad?

'Ik ben meer gaan voelen en ik ben me meer gaan uiten en dat is winst voor mij en mijn omgeving'.

Gestalttherapeute Margreet Kappelhof schreef
Je eigen weg en het Zelfhelend Vermogen.

'Elk mens heeft haar/zijn eigen weg te gaan, niemand kan het leven van een ander leiden. Elk mens heeft in zich ook een vermogen dat de juiste levenskoers aangeeft (niet te verwarren met de normen – waarden – koers van je opvoeding). Dit vermogen wordt wel het zelfhelend vermogen genoemd.
Afgestemd op dit vermogen weet je – zonder twijfel – wat goed en wat niet goed voor je is en ervaar je de benodigde kracht en energie om de nodige en de juiste stappen te zetten. Kleine kinderen hebben hier meestal een goed contact mee, ze zijn boos of huilen als dit nodig is en vragen zich niet af wat een ander hiervan denkt.
Door verschillende oorzaken – verouderde normen en waarden van de cultuur, opvoeding etc. – kun je, vaak ongemerkt, van je eigen koers afraken en op een dwaalspoor terecht komen; je gaat je "zelf" in de weg staan en vervreemdt jezelf van je zelfhelend vermogen, van je kracht, je energie en je mogelijkheden.
Weten dat je op een dwaalspoor zit is belangrijk, maar niet genoeg. Door te gaan ervaren op welke weg je zit, d.w.z. door in contact te komen met de verschillende, vaak tegenstrijdige gevoels-lagen, kun je gaan onderscheiden wat bij je hoort en wat niet, zodat je het juiste spoor weer op kan pakken.'

 Als je geen deel bent van de oplossing, ben je een deel van het probleem.

Meer informatie? Neem dan contact met ons op.