Heermoes bestrijden, hoe doe je dat?

Heermoes bestrijden

In dit artikel gaan we het hebben over de Heermoes. Hoe bestrijden we die plant? Maar eerst, wat is de Heermoes en waarom willen we die eigenlijk bestrijden? Op die vragen geven we hier antwoorden.

Wat is de Heermoes?

De Heermoes wordt ook wel kattenstaart, unjer, akkerpaardenstaart en roobol genoemd. De plant is lid van de familie van de paardenstaarten. De hoogte ervan blijft onder de veertig centimeter. Je ziet in het voorjaar stengels verschijnen met bovenaan sporenaren. De sporen groeien uit tot een voorkiem. Dan kan er bevruchting plaatsvinden. Deze wijze van verspreiding kan echter alleen plaatsvinden op open grond. Maar de Heermoes heeft ook heel diepe wortels, die zich horizontaal vertakken. Het is daarom een plant die zich moeilijk laat uitroeien. Met name in de zomer ziet je die op veel plaatsen groeien. De soort kan zich handhaven in allerlei koude en gematigde gebieden op het noordelijk halfrond. De Heermoes doet het goed in grond met een geringe hoeveelheid mineralen of die verarmd is. Dat komt door de eerdergenoemde diepe wortels. Dan kan de plant mineralen tot zich nemen die zich tamelijk diep in grond bevinden. Behalve dat veel Heermoes in je tuin geen fraai gezicht is, betekent die aanwezigheid daarom ook dat de grond er niet in goede staat is en het tijd is om daaraan iets te gaan doen.

Waarom willen we de Heermoes bestrijden?

Waarom we de Heermoes willen bestrijden, is omdat de plant giftig is voor diverse andere plantensoorten. Waar die voorkomt, kan die heel dominant zijn. Bijvoorbeeld kunnen grassen in de buurt van Heermoes niet tot kiemen komen. Niet alleen voor andere planten, maar ook is de plant giftig voor paarden en huisdieren, zoals katten en honden, en kan dat zelfs zijn voor personen. Hoe giftig de Heermoes is, hangt van de soort af. Een wankele achterhand en zenuwafwijkingen zijn verschijnselen van vergiftiging van dieren. Opvallend is dat daartegenover staat, dat in de kruidengeneeskunde de Heermoes wordt gebruikt.

Hoe kunnen we Heermoes bestrijden?

De Heermoes bestrijden is tamelijk lastig. Dat komt met name doordat de wortels zo diep gaan. Dan praten we over meters. Zoals al is gezegd, vertakken die wortels zich in alle richtingen. Als je aan de plant trekt, breken de wortels makkelijk af. Ook na het ploegen of schoffelen blijven worteldelen achter in bodem, die vervolgens weer gaan uitlopen. De Heermoes is goed bestand tegen veel chemische bestrijdingsmiddelen. De plant kan zich echter niet zo goed handhaven bij een geconcentreerde beplanting en een dichte schaduw. Die zwakke punten kunnen voor de bestrijding ervan worden gebruikt. De plant floreert op voedingsarme, vochtige en zure bodems. Daarom kunnen een goede drainage, het toevoegen van kalk aan de grond en bemesting het leven van de Heermoes lastiger maken. Nadat je Heermoes uit grond hebt getrokken, is het een goed idee om de plant te laten liggen. Dan komen de mineralen die zijn opgenomen, ten goede aan de grond. Die wordt daardoor rijker en dat geeft de Heermoes minder kans om daar in de toekomst te groeien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *